FAQ

Vragen? Misschien staat jouw vraag wel in onderstaande lijst en kan je meteen het antwoord raadplegen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en contacteer ons.

Overisoleren = vochtophoping en schimmelvorming ?

Neen, overisoleren bestaat niet. Door een hogere isolatiegraad van de woning krijg je automatisch een hogere luchtdichtheid. De aanwezigheid van koudebruggen en ontoereikende ventilatie veroorzaakt een vochtprobleem aan de binnenkant van de woning wat schimmelvorming in de hand werkt.
Euromac2 is van ontwerp uit, koudebrugvrij. Dus geen vochtophoping.

Wordt de polystyreen opgegeten door muizen ?

Neen, het hoogwaardige polystyreen dat gebruikt wordt voor de productie van de Euromac2 elementen is behandeld en wordt bijgevolg niet opgegeten door knaagdieren. Het vormt bovendien ook geen voedingsbodem voor ongedierte, planten of micro-organismen.

Is een Euromac2 woning gevaarlijk bij brand?

Neen, de Euromac2 wanden hebben een brandweerstand REI 120, de Euromac2 vloerplaten (afhankelijke van overspanning) een brandweerstand F 60.
De polystyreen is zelfdovend, niet druppend en weinig rookontwikkeling bij brand.

Gaan de elementen stuk als gevolg van de druk bij de betonvulling?

Neen, de Euromac2 wandelementen zijn opgebouwd rond een metalen geraamte. Dit geraamte geeft een extra stevigheid aan de elementen, waardoor het mogelijk is om een muur tot 3m in 1 keer te vullen. Uiteraard dient men ervoor te zorgen dat de wanden opgebouwd zijn conform de voorschriften en dat het beton de juiste samenstelling heeft.

Kan ik een kelder bouwen met Euromac2?

Ja, ook ondergronds kan u probleemloos aan de slag met de Euromac2 wand-elementen. Zo kan u zelf een (geïsoleerde) betonkelder realiseren. De waterdichtheid van de kelder wordt gegarandeerd door een waterdichte afwerking aan de buitenkant. Dit kan door middel van een aangepaste zelfklevende bitumenfolie of een elastisch blijvende bitumenpasta.

De metalen verbindingen in de Euromac2 wandelementen zijn toch koudebruggen?

Neen, als u kijkt naar de volledige opbouw van een Euromac2 wandelement, dan ziet u dat de metalen verbindingen niet volledig door het polystyreen gaan. Er is dus geen directe verbinding tussen de buitenkant en de binnenkant van de muur. Ze geven een verwaarloosbare reductie op de U-waarde, wat reeds werd verrekend in de door ons opgegeven officiële U-waardes.

Zijn de vloerplaten sterk genoeg?

Ja, de standaard draagkracht van een Euromac2 vloerplaat bedraagt 400 kg/m2 (volgens Eurocode2). Het Euromac2 systeem biedt echter een flexibiliteit om ook hogere draagkrachten te realiseren door de bewapening in de systeem aan te passen. Deze staalbewapening wordt steeds bepaald door een stabiliteitsberekening (inbegrepen in de prijs).

Vermindert de isolerende eigenschap van Euromac2 als gevolg van vocht?

Neen, capillair vochtopnemende bouwstoffen moeten vaak al bij geringe vochtopname aanzienlijk inboeten op hun isolerende capaciteit. Polystyreen is echter niet capillair zuigend en neemt zelfs bij opslag onder water niet meer dan 2% vocht op. Hierdoor blijft de isolerende eigenschap van polystyreen nagenoeg constant, ook in vochtige omgeving.

Treedt er beschadiging aan het polystyreen op als gevolg van ouderdom?

Neen, sinds 1954 wordt polystyreen als isolatiemateriaal succesvol gebruikt in de bouw. Het wordt dan geproduceerd volgende de norm DIN 18164 deel 1 & 2.
De oudste in de bouw gebruikte polystyreen isolatie is intussen meer dan 60 jaar oud, waarbij niet de minste tekenen van veroudering werden vastgesteld. Laboratoriumtests die een levensduur van meer dan 100 jaar simuleren, kwamen tot hetzelfde resultaat. Bij vakkundig gebruik is polystyreen nagenoeg onbegrensd in levensduur.

Voelt een Euromac2 muur koud aan?

Neen, door het gebruik van een polystyreen binnenschil zal een Euromac2 muur altijd warm aanvoelen. Dit komt doordat polystyreen een lage effisiviteit heeft, wat wil zeggen dat het weinig energie opneemt om op te warmen. Hierdoor voorkomt ook het “koude muur” effect waardoor u dicht bij een muur ook geen koude straling ondervindt.

Is beton een duurzaam materiaal?

Absoluut, beton bestaat namelijk uit natuurlijke bestanddelen: granulaten, cement en water. Het heeft bovendien een lage ecologische voetafdruk: 0,08kg CO2/ kg beton en is 100% recycleerbaar.


Deel deze pagina