Sanitair

Zonneboiler

ZonneboilerDe zon is gratis en ze kan ook water opwarmen, iedereen kent het fenomeen van water in een tuinslang dat warm wordt als de tuinslang in de zon ligt. Een zonneboiler werkt ook volgens dat principe.

Typisch bestaat een zonneboiler uit drie onderdelen:

  • zonnecollector
  • opslagvat (boiler)
  • naverwarming

Een zonnecollector vangt de warmte van de zon en gaat deze afgeven aan een vloeistof die de warmte vervolgens transporteert naar het opslagvat. Algemeen bestaan er twee type collectoren:

  • vlakkeplaatcollector
  • vacuümbuiscollector
Hierbij hebben de vacuümcollectoren vaak een hoger rendement in de winter, waardoor je dus gedurende een langere periode kan genieten van de zonnewarmte. Bovendien is een vacuümcollector voor een doe-het-zelver meestal eenvoudiger te plaatsen.

BuffervatHet opslagvat, ook bekend als de boiler, dient op zijn beurt goed gedimensioneerd te zijn. Deze dimensionering is afhankelijk van het aantal personen in het gezin, maar ook de gewoontes (vaak douchen, dagelijks bad,…). Het is belangrijk om dit correct in te schatten, want een te klein opslagvat kan ervoor zorgen dat je de zonnewarmte niet optimaal kan benutten. U kan hierbij uiteraard rekenen op onze kennis en advies.

De naverwarming, tot slot, zal sanitair warm water garanderen op dagen dat de zonnewarmte niet volstaat om je boiler op temperatuur te brengen. Naverwarming kan gebeuren door middel van een elektrische weerstand of door bijvoorbeeld je boiler ook te koppelen aan een warmtepomp.


Deel deze pagina