FAQ

Vragen? Misschien staat jouw vraag wel in onderstaande lijst en kan je meteen het antwoord raadplegen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en contacteer ons.

Techniekenconcept - Algemene vragen

Ik ken niets van elektriciteit/waterleiding/... Kan ik dan ook werken met het Evolution Concept?

Absoluut, iedereen, leek of professioneel, wordt door ons intensief begeleid gedurende iedere fase van het bouwproject. Op voorhand beslissen we samen welke stappen u zelf voor uw rekening neemt en welke u overlaat aan ons.

Moet ik als doe-het-zelver alles zelf doen?

Neen, dat is meestal niet aangewezen omdat er toch steeds specifieke taken zijn die u best laat uitvoeren door een ervaren technieker. Denk bijvoorbeeld aan de opstart van een warmtepomp, of de aansluiting van uw zekeringkast. U kan zelf aangeven tot welke fase u de installatie zelf wenst uit te voeren en op welk moment u de hulp van een technieker wil inschakelen.

Ventilatie

Een ventilatiesysteem type D is toch ongezond?

Neen, dit is een vaak voorkomende misvatting, en het tegendeel is zelfs waar! Met een ventilatiesysteem type D wordt de verse buitenlucht namelijk nog gefilterd. Afhankelijk van het type toestel gaat het hierbij om een groffilter (G4) en een optionele pollenfilter (F7). Uiteraard is het van belang dat u deze filters regelmatig reinigt en indien nodig vervangt.

De kanalen van een ventilatiesysteem type D moet vaker gereinigd worden dan die van een systeem C?

Neen, er is in principe geen enkel verschil in reinigingsinterval tussen een type C en type D. Vaak wordt dit wel ten onrechte beweerd. In werkelijkheid is het dat de extractieleidingen het meest vervuilen omdat ze de vuile (soms stoffige) lucht onttrekken uit uw woning. Deze extractieleidingen zijn zowel bij een type D als een type C aanwezig. De toevoerleidingen vervuilen minder vlug omdat deze de buitenlucht naar de woning brengen. Deze lucht passeert hierbij eerst het ventilatietoestel, en dus ook de luchtfilters in dat toestel. De ventilatiekanalen die wij integreren zijn overigens eenvoudig zelf te reinigen!

Verwarming

Wat is betonkernactivering?

Men spreekt van betonkernactivering wanneer de leidingen van de verwarming geïntegreerd zijn in de betondruklaag van uw vloerplaat. De gehele betonkern wordt op deze manier opgewarmd waardoor u kan genieten van de thermische inertie van het beton. Doordat er met lage temperaturen gewerkt wordt, is deze manier van verwarmen ideaal voor lage-energie en bijna-energieneutrale woningen.

Welk type warmtepomp kies ik best?

Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van de te verwarmen woning en het beschikbaar budget. Algemeen gezien bestaan er 3 type warmtepomp: lucht/lucht, lucht/water en water/water. Het eerste type haalt de energie uit de buitenlucht en geeft deze rechtstreeks aan de binnenlucht af. Dit soort warmtepomp heeft algemeen het laagste rendement en wordt door ons zelden toegepast. Het tweede type, namelijk lucht/water, zal de energie uit de buitenlucht afgeven aan een watercircuit. Het derde type haalt de energie uit de bodem (grondwater) en geeft dit eveneens af aan een watercircuit dat gebruikt kan worden voor verwarming. Een warmtepomp van het type water/water heeft algemeen het beste thermisch rendement, maar is dan wel weer duurder dan een warmtepomp van het type lucht/water. Een goede analyse van uw woning/project maakt het mogelijk om de afweging te maken tussen een hoger rendement of een lagere investeringskost. Maak gerust een afspraak en kom uw project vrijblijvend bespreken!

Sanitair

Wat met de warm waterproductie bij bewolkt weer (zonneboiler)?

De sanitair warmwaterinstallatie wordt steeds uitgevoerd met een secundaire verwarming zodat u ook bij “slechtere” dagen toch kan genieten van warm water. U zou overigens versteld staan van de hoeveelheid warmte die u op een zonnige winterdag via de zonneboiler kan opwekken!

Elektriciteit

Kan ik zelf nog een keuze maken van schakelmateriaal, of ben ik merk/typegebonden?

U kan probleemloos naar eigen wens uw schakelmateriaal kiezen en u bent hierbij niet merk- en/of typegebonden. We verkiezen namelijk om te werken met een domoticasysteem waarbij de “kennis” centraal geplaatst is bij de elektriciteitskast. U bent dus niet gebonden aan (dure) schakelaars waarbij de ‘kennis’ in de schakelaar zit. Zo kan u dus achteraf probleemloos uw schakelaar vervangen als u bijvoorbeeld een kamer opnieuw inricht.

Waarom zou ik kiezen voor een domoticasysteem?

U kiest een domoticasysteem om extra comfort te geven, dit zowel als direct als indirect. Direct doordat u door een simpele druk op de knop complexe reacties kunt uitlokken. Zo kan u bijvoorbeeld de sfeer in uw living eenvoudig aanpassen aan de situatie. Indirect kan het domoticasysteem gebruikt worden om de technische installaties in uw woning optimaal te laten samenwerken. Ook uw veiligheid kan verhoogd worden door een slimme koppeling van een domoticasysteem aan uw alarminstallatie. Zo kan u bijvoorbeeld oriëntatieverlichting laten aangaan bij een brandalarm, of een desoriënterende verlichting om inbrekers af te schrikken. Tot slot draagt een domoticasysteem vaak bij tot een bijkomende energiebesparing. Een “alles-uit” knop voorkomt bijvoorbeeld dat u onbedoeld het licht aanlaat als u de woning verlaat.

Centraal stofzuigsysteem

Heeft een centrale stofzuiger een invloed op de luchtkwaliteit?

Absoluut! Door gebruik te maken van een centraal stofzuigsysteem zal u namelijk de “vervuilde” lucht altijd naar buiten afvoeren. U hebt dus geen enkel risico dat stofdeeltjes alsnog rond geblazen worden in de woning, wat bij een traditionele stofzuiger vaak wel het geval is. In combinatie met een ventilatiesysteem bekomt u een optimale luchtkwaliteit.

Kan ik voorlopig enkel het leidingwerk voorzien?

Bouwen is duur, ook wij beseffen dat. Toch wil u nu investeren in comfort op de lange termijn. Twijfelt u over de integratie van een centraal stofzuigsysteem vanwege budgettaire redenen? Waarom overweegt u dan niet om tijdens de ruwbouw toch het leidingwerk te plaatsen? Zo voorkomt u kostbaar breekwerk achteraf, en kan u de installatie of aankoop van de eigenlijke stofzuigunit uitstellen.


Deel deze pagina